Klassementsrenners Tour de France 2024: favorieten voor de gele trui

Op zaterdag 29 juni 2024 gaat de Tour de France van start in Florence. Wie zijn de grote favorieten voor de eindzege in de Tour 2024? En welke overige klassementsrenners staan op de starlijst met rugnummers?

Tadej Pogacar

Voor de meeste wielerliefhebbers is Tadej Pogacar de grootste favoriet voor de Tourzege in 2024. De belangrijkste reden hiervoor is dat de titelverdediger Vingegaard in de aanloop naar de Tour met zwaar blessureleed te kampen had, waardoor het af te wachten is in welke vorm die aan de start staat. Pogacar had een heel wat succesvollere voorbereiding. Hij maakte in dit seizoen al veel indruk, onder meer met zijn zeges in de Strade Bianche, Luik-Bastenaken-Luik en de Giro d'Italia. Maar juist in die succesreeks schuilt mogelijk een gevaar. Hoe diep heeft hij moeten gaan om deze prestaties te leveren? Is het mogelijk om na die piekmomenten in het voorjaar wederom in de zomer te pieken? In het verleden is al gebleken dat het zelfs voor veel toprenners heel moeilijk is om zowel in de Giro als in de Tour te pieken. Heel wat wielerkenners geloven dat het vanwege diverse factoren voor Pogacar wel mogelijk is. Dat komt onder meer door de goede wetenschappelijk begeleiding, zijn enorme herstelvermogen en het relatief beperkte aantal koersdagen dat hij rijdt, maar vooral ook doordat hij in de Giro (mede doordat de andere wereldtoppers niet aanwezig waren) schijnbaar toch minder diep heeft hoeven gaan om de overwinning te pakken, dan gewoonlijk het geval is bij winnaars van Grote Rondes. Als Pogacar erin slaagt om dit jaar de Tour te winnen, dan is hij de eerste winnaar van de dubbel Giro-Tour in één jaar sinds de mythische wielerheld Marco Pantani in 1998. 

Jonas Vingegaard

Toen Pogacar op piepjonge leeftijd in 2020 en 2021 de eindzeges pakte in de Tour de France, kregen heel wat wielerfans het gevoel dat die Sloveen weleens de komende vele jaren de onverslaanbare Tourkampioen zou kunnen blijven. Dat bleek niet het geval te zijn. In de Tours van 2022 en 2023 bleek niet Pogacar, maar Vingegaard de sterkste klimmer en klassementsrenner te zijn. Wie is in de komende jaren de sterkste ronderenner van dit tweetal? Heel wat kenners zijn geneigd om in het echte hooggebergte (beklimmingen over toppen van 2000 meter en meer) toch Vingegaard als de betere klimmer te beschouwen. En juist in dat hooggebergte valt vaak de beslissing in de Tour. Daar staat wel tegenover dat Pogacar in de Tour van 2023 niet helemaal fit van start ging, dus hun prestaties in die ronde zijn niet helemaal goed te vergelijken. Bovendien is Pogacar jonger dan Vingegaard, waardoor hij mogelijk nog wat meer groeimarge heeft. In de Tour van 2024 lijkt Pogacar op papier voor velen toch de favoriet te zijn, omdat er veel onduidelijk is over de vorm van Vingegaard. Lange tijd was het vanwege zijn blessures zelfs onduidelijk of hij wel of niet van start zou kunnen gaan. Toch is het zeker niet uit te sluiten dat Vingegaard toch nipt op tijd zijn oude topvorm hervindt en alsnog mee gaat spelen om de eindzege in deze Tour. 

Primoz Roglic

Bijna won Roglic de Tour de France 2020. Bijna, maar uiteindelijk toch net niet. Hij verloor verrassend van zijn jongere landgenoot Pogacar. Het blijft een grote frustratie van Roglic. Hij won ontzettend veel grote etappekoersen, waaronder de Vuelta en de Giro, maar dus niet de Tour. In het seizoen 2024 staat alles in het teken van de Tour de France. Gaat hij er eindelijk in slagen om alsnog de Tour de winnen? Sommigen denken dat hij dit jaar wat meer kans heeft, doordat mogelijk Vingegaard niet in topvorm aan de start verschijnt en Pogacar al de Giro in zijn benen heeft. 

Remco Evenepoel

Enige jaren geleden werd Evenepoel gepresenteerd als het nieuwe Belgische wonderkind. Sommigen zagen in hem zelfs een nieuwe Eddy Merckx. Evenepoel behoort op verschillende gebieden inmiddels tot de allerbeste renners ter wereld, zoals het tijdrijden, de heuvelklassiekers en etappes door het middengebergte. Op veel gebieden is hij nog steeds groeiende. Een vraag die heel wat wielerkenners zich stellen is: kan hij in een grote ronde van drie weken wel net zo constant presteren als de andere toppers? Een hoogtepunt uit zijn carrière was de eindzege in de Vuelta. Maar zelfs in die ronde toonde hij een zwak moment in het echte hooggebergte, ook al was dit mogelijk verklaarbaar door blessureleed van een valpartij eerder in die Ronde van Spanje. In de drie andere grote rondes die hij in zijn carrière reed, kampte hij met tegenslagen of een zwakke dag, waardoor hij geen topklassement kon rijden. Toch moet hij zeker niet worden uitgesloten van de favorietenlijst voor de Tour 2024. Niet alleen omdat Vingegaard herstellende is van blessureleed, Pogacar een Giro in zijn benen heeft en Roglic weer een jaar ouder is geworden, maar vooral ook omdat Evenepoel nog elk jaar groeiende is en van het rijden van een topklassement in de Tour echt zijn levensdoel maakt.  

Overige klassementsrenners en klimmers

Andere klassementsrenners en klimmers op de startlijst van de Tour 2024 zijn in theorie onder meer Simon Yates, Egan Bernal, Adam Yates, Carlos Rodriguez, Joao Almeida, Enric Mas, Richard Carapaz, Mikel Landa, Matteo Jorgenson, Tom Pidcock, Jai Hindley, Geraint Thomas, David Gaudu, Lenny Martinez en Aleksandr Vlasov. Hierbij dien je er wel rekening mee te houden, dat zeker niet al deze goede klimmers daadwerkelijk voor een eigen klassement zullen rijden in de Tour 2024. Een voorbeeld daarvan is Mikel Landa, die vooral is ingehuurd om Evenepoel te ondersteunen. Ook kiezen diverse klimmers ervoor om zich niet op een klassement te richten, maar op dagzeges in de bergetappes. 


Populaire posts van deze blog

Sprinters Tour de France 2024: favorieten voor de groene trui