Sprinters Tour de France 2024: favorieten voor de groene trui

Komend weekend begint de Tour de France 2024. Welke sprinters staan bij de Tour 2024 op de startlijst? Wie zijn de favorieten voor het puntenklassement (groene trui)?


Jasper Philipsen

In 2023 won de Belg Jasper Philipsen de puntentrui. Hij is in 2024 wederom één van de favorieten. Philipsen is een ontzettend snelle sprinter die in 2023 vier massasprints won. Bovendien verteert hij doorgaans de heuvels en bergen wat beter dan sommige andere pure sprinters, waardoor hij in de loop van zo'n Tour minder uitgeput raakt en ook later in de ronde nog goed mee kan strijden in massasprints. In de aanloop naar de Tour 2024 had hij een goede vorm, maar nog niet zijn absolute topvorm. Hij won diverse sprints, maar werd ook meermaals verslagen. Philipsen piekt naar de Tour en hoopt daar zijn absolute topvorm te vinden. Philipsen staat overigens wel bekend als een renner die heel veel risico's in sprints neemt. In theorie zou hem dat punten kunnen kosten (door een diskwalificatie of een valpartij), maar in de praktijk gaat het vaak nipt goed. 

Mads Pedersen

Pedersen is een sterke sprinter, maar in de vlakke sprints is hij doorgaans minder snel dan Philipsen. Pedersen kan echter ook punten scoren in heuvelritten en het middengebergte. Als hij echt een doel maakt van de groene trui en ook veel gaat scoren in bijvoorbeeld tussensprints, dan zou Pedersen uit kunnen groeien tot één van de belangrijkste concurrenten van Philipsen. 

Wout van Aert

Voor Wout van Aert geldt nog veel meer dan voor Pedersen, dat hij op zeer diverse parcoursen punten kan scoren. In theorie behoort Van Aert zeker tot de favorieten voor de groene trui. In 2024 is het echter nog wel af te wachten in welke vorm hij de Tour rijdt, vanwege blessureleed in de voorbereiding. Bovendien is het af te wachten wat precies zijn rol in het team wordt en dus ook wat zijn doelen zijn. Gaat hij klimkopmannen ondersteunen? Of gaat hij vooral voor ritzeges rijden? Of rijdt Van Aert met de groene trui als hoofddoel? De praktijk zal het moeten leren, mede afhankelijk van de vorm van Van Aert en de overige kopmannen van Visma. 

Andere sprinters in de Tour 2024

Overige snelle mannen op de voorlopige startlijst van de Tour 2024 zijn onder meer Dylan Groenewegen, Mark Cavendish, Arnaud Démare, Michael Matthews, Fabio Jakobsen, Fernando Gaviria, Sam Bennett, Alexander Kristoff, Arnaud de Lie, Christophe Laporte, Biniam Girmay, Pascal Ackermann, Phil Bauhaus, Gerben Thijssen, Bryan Coquard en Marijn van den Berg.  

Populaire posts van deze blog

Klassementsrenners Tour de France 2024: favorieten voor de gele trui